X
GO

Filiatra (Griekenland)

Het pitoreske plaatsje Filiatra ligt 260 km ten zuidoosten van Athene en 70 km ten zuiden van het oude Olympia. De landbouw concentreert zich op een band van 15 km met een bijzonder microklimaat: Aan de westzijde ligt de Ionische Zee met schitterende stranden en fantastisch eten. Aan de oostzijde van deze band liggen bergen tot 1000 m. hoog. Dit geeft Filiatra de bijzondere omstandigheden voor de beste olijfolie.

Het stadje wordt gekenmerkt door: De fraaie fontein op de Grote Markt (hieraan is de naam ontleend); de kopie-Eifeltoren, een op schaal nagebouwde kopie van het Parijse origineel; en een prachtig, sprookjesachtig kasteel aan de kust.

Filiatra is een klein stadje van 6000 inwoners. De werkgelegenheid bestaat voor 90% uit landbouw. Deze bloeiende sector produceert hier naast olijfolie ook groenten, watermeloenen, tomaten en komkommers. 

  

Olijventeelt

Filiatra ligt in het centrum van de olijfolie productie van de Peloponnesos. Hier worden al duizend jaar olijfbomen geteeld voor de productie van de beste olijven. Maar olijfolie is tegenwoordig de voornaamste productie. Elke boerderij heeft een eigen boomgaard. Er zijn 12 olijfoliebedrijven waar de olie uit de olijven wordt gehaald met de nieuwste technologieen en volgens stricte productie- en milieuregels. De Greenfountain olie komt van een klein landbouwbedrijf in Filiatra. Hier worden de recentste inzichten voor precisiebemesting en druppelirrigatie toegepast. Ook zijn er maatregelen tegen bodemerosie. De universiteit van Athene heeft samen met Wageningen UR onderzoek gedaan en geconstateerd dat de wijze waarop hier olijven geteeld worden gunstig is voor de milieukwaliteit. 

Bij de oogst worden de olijven zo voorzichtig mogelijk geoogst. De olijven worden zo snel mogelijk naar de pers gebracht. Greenfountain olijfolie wordt  direct uit olijven gewonnen op mechanische wijze. Er komen geen hulpstoffen, verhitting of hoge druk aan te pas. Hierdoor verdient het het predikaat 'Extra Virgin' .

Olijfolie

De olie is rijk aan onverzadigde vetzuren. De Extra Virgin Olive Oil van Greenfountain is het beste koud te verwerken in sauzen, salades, pasta's etc of om in te dippen. Er kan ook gebakken worden in Greenfountain olijfolie, maar door verwarming verliest de olie haar prachtige smaak en de gezonde bestanddelen. Olijfolie is een van de meest geliefde oliesoorten in de keuken. 

Koroneiki olijf

Greenfountain olijfolie komt van de koroneiki olijf. Deze variant is een van de meest voorkomende olijfsoorten. De Koroneiki boom is zeer robuust en klimaatbestendig. De teelt van Greenfountain olijven is uitsluitend biologisch. Met behulp van een uitgekiend druppelirrigatie systeem worden de bomen in uitstekende conditie gehouden, zonder waterverspilling. Typische 'more crop per drop'. De grond rondom de bomen wordt op mechanische wijze onkruidvrij gehouden. De bomen worden niet met kunstmest gevoed, uitsluitend met dierlijke mest.

De smaak van de olijfolie hangt af van de varieteit (koroneiki), de bodem, het klimaat gedurende het groeiseizoen en het oogstmoment. De Koroneiki boom is een robuuste olijfsoort en de diepe, fijnvertakte worteling zorgt voor een goede opname van water en voedingsstoffen. Wateraanvoer komt in eerste instantie van neerslag, maar gedurende de zomer wordt dit aangevuld met druppelirrigatie, om een goede balans te houden tussen productie en vochthuishouding.